Deze gefermenteerde koolsla (coleslaw) is echt de moeite waard om eens te proberen. Omdat het fermentatieproces zorgt voor een smaakexplosie, heb je bijvoorbeeld geen mayonaise nodig. Enkel groentjes en goede bacteriën, dat klinkt toch een pak gezonder? Gebruik onze startercultuur en we verzekeren je dat de fermentatie niet mis lopen!
Lees zeker eerst onze tips voor beginners voor je met dit recept aan de slag gaat.
Kultured Koolsla
Deze gefermenteerde versie van de coleslaw is gegarandeerd een succes op je volgende barbecue, brunch of picknick. Het is eigenlijk niets meer dan een pimped-up version van zuurkool. Maar wij blijven zelf nog enorm verbaasd over hoe lekker dit recept is! De kracht van fermentatie?
Equipment
- 1 Kultured fermentatiepot
- 1 Glazen gewicht
Ingrediënten
- 0,5 Witte kool (~250 g)
- 200 g Wortels
- 200 g Knolselder
- 22 g Zout
- 1 zakje Kultured Startercultuur
Instructies
- Los de startercultuur op in ongeveer 100 ml lauw water en zet opzij.
- Verwijder de buitenste koolbaderen en snijd de kool in kwartjes. Snijd vervolgens de dikke stronk er zo uit, dat de bladeren nog aan elkaar blijven vast zitten.
- Snij de kool in repen van 1 – 2 cm dik of rasp hem.
- Schil de wortels en knolselder en rasp ze beide grof.
- Verzamel de koolreepjes, wortels en knolselder in een grote kom en voeg het zout toe.
- Kneed alles stevig door zoals in het zuurkool-recept. Gebruik eventueel de stamper.
- Voeg de opgeloste startercultuur toe en kneed alles nog eens door.
- Breng de koolsla over in je Kultured-fermentatiepot en druk alles stevig aan.
- Voeg het fermentatiegewicht toe.
- Laat de koolsla 2-5 dagen fermenteren tussen de 20 á 25℃.
- Verplaats hem daarna naar de koelkast waar hij ongeveer 6 maanden houdbaar is.
Reacties
Ik merk uit de meeste recepten dat er rauwe groenten gebruikt worden. Kan je die daarna dan nog koken? Of is het beter van de groenten eerst te koken en ze dan pas te fermenteren?
Dag Marc,
Bedankt voor uw vraag!
Het is de bedoeling om steeds rauwe groenten te gebruiken. Koken komt er bij fermenteren niet aan te pas. Je zou eventueel de koolsla nog kunnen opwarmen of koken zoals men bij zuurkool doet, maar persoonlijk vind ik de smaak veel lekkerder zo rauw.
Hopelijk helpt dat je wat verder?
Groetjes,
Sander
Kan je de gefermenteerde groeten, in de nog gesloten pot bewaren in een koele, donkere kelder ipv in de koelkast. De verdere fermentatie zal dan toch ook gestopt worden, of niet?
Het is de bedoeling om zuurkool te maken in verschillende bokalen. Maar de plaats ontbreekt wel in de frigo om deze daar lang in te bewaren.
Dag Liesbeth,
Dat kan zeker! Afgesloten opslagen op een gekoelde plaats werkt even goed als een frigo. De kelder is daar ideaal voor. Ik raad wel aan, eens geopend deze naar de frigo te verplaatsen. Maar ongeopend is de kelder ideaal 😉