We kregen onlangs de volgende vragen binnen:
Ik zie dat jullie bij elk recept een aantal minuten kooktijd zetten. Worden in een restaurant de gefermenteerde groenten ook gekookt voor ze op tafel komen?
Een bezorgde klant
Bij de recepten staat 30 minuten kooktijd. Wanneer gebeurt dat koken?
Een andere bezorgde klant
OEPS!
Kooktijd is uiteraard niet hetzelfde als bereidingstijd. Dat is duidelijk. Ondanks dat fermentatie wel een “kooktechniek” wordt genoemd, komt er bij fermenteren geen “koken” aan te pas. Dat zou namelijk nefast zijn voor de micro-organismen die oh zo belangrijk zijn voor het fermentatieproces.
In de eerste versie van ons receptenboekje hebben wij bij elk recept “kooktijd” in plaats van “bereidingstijd” geschreven. Oeps! We zullen dit vervangen in de volgende druk van ons boekje om verwarring in de toekomst te vermijden!
Sorry voor het misverstand en hartelijk bedankt voor jullie feedback! Keep it coming, daar kunnen wij alleen maar uit leren!

Comments (4)
Ik heb zelf een luxe set besteld om zoals jullie meegedeeld in principe ajuin te fermenteren.
Ik kom uit de wereld van de haringverwerking, meer bepaald de haringinleggerij. Het proces waarbij haring rijpt en door inzuren langer bewaard noemt men ‘ garen’ ( in Duits Garbad). De term garen is volgens mij ook een mogelijke aanvulling voor koken. Trouwens door koken of bakken worden de groenten( of andere producten) ‘ gaar ‘.
Bedankt voor je reactie Ivan! Inderdaad, garen zou ook nog een term zijn die we kunnen overwegen. Ik heb zelf een tijdje in Duitsland gewoont en daar wordt inderdaad heel vaak Gärung gebruikt voor fermentatie.
De eerste pot zuurkool is klaar en ..lekker! Maar mijn man vindt de kool nog wat
taai en te veel bite!
Mijn vraag :helpt het om het proces van fermentatie te verlengen ?
Wat als ik deze zuurkool wat laat stoven, verliest ze dan veel van de gezonde gezonde voedingsstoffen?
Dag Lieve,
Leuk om te horen dat je het lekker vindt! Dat doet ons deugd!
Nu nog jouw man overtuigen… De beste manier om het iets minder taai te maken is om de kool te raspen in plaats van te snijden. Hoe fijner geraspt, hoe minder taai het eindresultaat. Je kan ook proberen om iets langer te laten fermenteren, maar dat effect gaat kleiner zijn dan raspen.
Koken en laten stoven gaat uiteraard ook! Voedingswaarden zal de zuurkool niet echt verliezen, maar je doodt er wel de “levende bacteriën” mee af want door het koken steriliseer je eigenlijk de zuurkool. Ik zou zeggen: probeer het eens, want wie weet vindt je man het dan wel lekker!
Groetjes,
Sander