Basishygiëne
Gebruik steeds een propere pot die goed is gewassen met zeep. Ongewenste schimmels buiten houden, start met basishygiëne. Let wel op dat er geen zeepresten achterblijven, want die kunnen ook de groei van gewenste bacteriën tegenhouden.
Geef zuurstof geen kans!
Zorg ervoor dat je groenten steeds “onder water staan”. Gebruik hiervoor het meegeleverde fermentatiegewicht. Dit is belangrijk, want ongewenste schimmels houden van zuurstof. Elk stukje groente dat boven het wateroppervlak uitsteekt kan dus schimmelgroei aantrekken. Heb je te weinig vocht? Voeg dan wat water van de kraan toe.
Vermijd ook het openen en sluiten van de pot in de eerste twee dagen van de fermentatie. Dit geeft telkens weer een nieuwe zuurstofboost.
Vul je pot goed genoeg
Maak geen half gevulde pot maar vul je fermentatiepot steeds helemaal. Een halve pot bevat te veel zuurstof en heeft dus meer kans op schimmelgroei. In onze Kultured-pot komt het fermentatievocht meestal op 1 á 1,5 vingerdikte van de bovenrand, waarbij de ondergedompelde groenten meestal tussen 2 á 2,5 vingers van de bovenrand zitten.
Los je startercultuur op in lauw water
Los je startercultuur op in ongeveer 100 ml lauw water (zeker geen heet water want dan sterven de bacteriën af). Doe dit altijd als stap 1, zodat de gevriesdroogde bacteriën wat tijd krijgen om uit hun winterslaap te komen.
Overstromingsgevaar!
De Kultured-startercultuur bruist van de activiteit! Dat maakt hem zo handig. Maar al dat gebruis zorgt er af en toe voor dat je fermentatiepot overstroomt, zeker in de eerste dagen. Zet daarom je pot liefst niet op een plaats waar vocht schade kan veroorzaken, of zet hem op een bord of schaaltje. Doe de pot de volgende keer iets minder vol, maar hou zeker ook puntje 3 in ‘t oog!
Temperatuur
De ideale groentefermentatietemperatuur (ons nieuwe favoriete lange woord), ligt tussen de 20 á 25℃. Bij lagere temperaturen kan de fermentatie trager verlopen dan gewenst, bij hogere kan ze te snel gaan. Zet daarom ook je pot nooit in direct zonlicht!
Zuurtegraad
Heb je zuurtegraadtestertjes bij de hand? Dan kan je het fermentatieproces van dichtbij monitoren. Een geslaagde groentefermentatie moet een pH lager dan 4,6 hebben. Hierbij is de omgeving té zuur voor ongewenste bacteriën om in te overleven.
Naar de koelkast
Heeft je fermentatie de gewenste smaak bereikt? Plaats hem dan in de koelkast om het fermentatieproces te vertragen/stop te zetten. Onze startercultuur zorgt ervoor dat een fermentatie redelijk snel verloopt, maar experimenteer gerust met langere fermenteertijden om te zien wat voor effect deze op de smaak hebben. Je laat het ons dan wel weten, hé?
Foto: Universiteit Antwerpen
Reacties
bij de recepten staat 30 minuten kooktijd.
wanneer gebeurt dat koken?
Dag Jean!
Die vraag hebben we ondertussen al een paar keer gekregen en hebben we ondertussen ook beantwoord op de pagina “Veelgestelde vragen”.
Lang verhaal kort: Dat is een drukfout! Er moet inderdaad niet gekookt worden en je mag kooktijd vervangen door “bereidingstijd”
Groetjes,
Sander