Fermentatie is een echte hype in de foodiewereld. Al meerdere jaren fermenteert men er op los in de top restaurants om meer smaken te generen. Vaak wordt fermenteren dan ook geassocieerd met hippe en nieuwe voedingsproducten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kombucha (gefermenteerde thee), kimchi (de Koreaanse zuurkool), kefir (gefermenteerde melk of suikerwater) of skyr (Ijslandse yoghurt).
Maar fermenteren is geen exotisch proces want ook in de lage landen wordt er al eeuwen gefermenteerd! Zo was het lang een enorm goede bewaringstechniek die er voor zorgde dat de vers geoogste groenten langer houdbaar bleven.
Tijd om eens in de definitie te duiken en te ontdekken wat fermenteren nu echt is.
Wat is fermenteren? De definities!
Experten definieerden fermenteren onlangs als volgt:
Voeding gemaakt door gewenste microbiele groei en hun bijhorende enzymatische omzetting van ingredienten.
The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on fermented foods
Wij bij Kultured gebruiken vaak volgende definitie:
Het gebruik van micro-organismen om voeding lekkerder te maken.
Het Kultured team
Het belang van micro-organismen in fermentatie
In beide definities valt het woord microbieel/micro-organismen op. Bij fermentatie gebruiken we dus microben. Dat kunnen gisten, bacteriën of schimmels zijn. Zo gebruikt men gist om bier en brood te maken, bacteriën om yoghurt en zuurkool te maken en schimmels ken je ongetwijfeld van schimmelkaas!
De wetenschappelijke definitie legt ook een enorme nadruk op gewenste microbiële groei. Waarom? Als het ongewenst is spreken we over rotten en niet over fermenteren. Denk maar aan de schimmel op de confituur of aan de rand van je yoghurtpot. Die microbiële groei kom je liever niet tegen.
Het belang van enzymatische omzetting in fermentatie
Naast micro-organismen wordt er ook aandacht gelegd op “enzymatische omzetting”, of in onze definitie “het lekkerder maken van voeding”. Ook dit deel is enorm belangrijk! Want de micro-organismen moeten niet alleen aanwezig zijn, ze moeten ook een bijdrage leveren aan het voedingsproduct.
Zo gaat de gist alcohol produceren in wijn of het brood doen rijzen door CO2 aan te maken. Of zetten de bacteriën melk om tot een roomachtige textuur in yoghurt. Kortom, de micro-organismen moeten ook echt een bijdrage leveren aan het voedingsproduct, anders spreken we niet over fermentatie.
Enkele voorbeelden
De lijst van gefermenteerde voedingsproducten is enorm lang. We beseffen het niet altijd maar waarschijnlijk heb jij vandaag al een gefermenteerd product geconsumeerd! Hier volgt een lijstje van de usual suspects:
- Zuurkool
- Bier
- Wijn
- Kaas
- Yoghurt
- Brood
- Kombucha
- Kimchi
Maar wist je ook dat fermentatie ook een belangrijke rol speelt in volgende voedingsproducten?
- Chocolade
- Koffie
- Tabasco
- Olijven
- Augurken
- Salami
- Sojasaus
En zoveel meer! Bijna elk land heeft zo zijn eigen typisch gefermenteerd product. Daar zouden we een volledig aparte blogpost over kunnen schrijven!
Zelf zin om te fermenteren?
Nu jij het antwoord op de vraag “wat is fermenteren?” weet, heb je misschien zelf zin om aan de slag te gaan! Maar weet je niet hoe? Met onze Kultured Fermentation Boxes wordt groenten fermenteren kinderspel! Krijg alle materialen die je nodig hebt om van start te gaan alsook een duidelijk instructieboekje. En met onze startercultuur die inbegrepen is in de box, wordt je groentefermentatie gegarandeerd een succes!
Heb jij nog een vraag over fermenteren?
Laat het ons gerust weten hieronder, wij bieden graag een antwoord!
Reacties
Hey Sander ik was vandaag in Herckerode op de belevingsmarkt .Het zakje met starterculturen moet dat in de dirpvries of in de koelkast.Veel succes met jullie toffe onderneming.Ik laat je weten wanneer ik geexperimenteerd heb met de groentjes.MevrPascale Lierman
Dag Pascale,
Best in de diepvries bewaren.
Groetjes en succes er mee!