Groeien

Zaadjes hebben vaak een zetje nodig om te gaan ontkiemen. Met dit stappenplan, groene vingers, kwalitatieve potgrond en een beetje hulp van de natuur zorg je ervoor dat je groeipapier gaat bloeien. Let’s grow!

Stappenplan 

Stap 1. Maak je groeipapier vochtig
Maak het groeipapier eerst goed nat. En dan bedoelen we écht goed nat! Pas dan kan het papier goed oplossen zodat de zaadjes kunnen ontkiemen.

Stap 2. Leg je groeipapier op de aarde
Leg het groeipapier binnen in een potje of buiten op een balkon of in de tuin op de aarde. Gebruik hiervoor het liefst zaai- en stekgrond of potgrond voor de moestuin. De beste tijd om buiten te planten, is van half mei tot oktober. Binnen in een potje kan het hele jaar door. Kijk hieronder voor de beste zaaitijden van de specifieke zaadjes in ons groeipapier. 

Stap 3. Bedek je groeipapier met een dun laagje aarde
Dek het groeipapier af met ongeveer 1 tot 1,5 cm potgrond. Zo krijgen de zaadjes voldoende voedingstoffen en bescherming om te ontkiemen. Bedek je het papier onder een te dikke laag aarde, dan zullen de zaadjes minder snel ontkiemen. 

Stap 4. Water, water en nog eens water
Geef zeker in het begin elke dag wat water, zodat het papier vochtig blijft. Het beste gebruik je een sproeier met een zachte kop zodat het papier overal evenveel water krijgt. Een gieter of een beker zonder sproeikop kan ervoor zorgen dat het papier niet gelijkmatig nat wordt en niet alle zaadjes even goed uitkomen. 

Stap 5. Zon, warmte en veel liefde 
Zorg daarnaast voor een lichte en warme plek. Een plekje in de volle zon, zeker in de zomer, is niet aan te raden. Dan kan je papier uitdrogen en gaan de zaadjes niet ontkiemen. Nu is het geduld hebben! Binnen één à twee weken ontkiemen de eerste plantjes (afhankelijk van het type). Blijf je plantjes ook na het ontkiemen veel liefde en aandacht geven. Wel mag je nu wat minder water geven dan in de eerste week. 

Wanneer kun je groeipapier het beste planten?


Worteltjes zaai je het beste in de tuin tussen begin maart en eind juli. Zaaien in een potje is niet ideaal omdat de wortels ver naar beneden groeien en je deze niet kunt verpotten. Leg je groeipapier dus het beste in de volle grond. Wist je dat de zaden van worteltjes in de bloemen zitten die boven de grond groeien? De naam zegt het al: de wortel is een wortel van een plant en die zit onder de grond. Het groen dat boven de grond groeit is ook eetbaar en zeker konijnen zijn er dol op!

Chilipepers
Chilipepers zijn niet moeilijk om te zaaien. Je kan dit het hele jaar door doen en ze passen wel makkelijk in een pot!