“Pickles” klinkt nu niet echt als een typisch Vlaams woord. Toch is het een zeer populair product geworden in België en Vlaanderen sinds het begin van de 20ste eeuw. De eerste kant-en-klare pickles in glazen bokalen werd immers al in 1886 (!) geïntroduceerd door Devos Lemmens.
Belgische pickles zijn naar alle waarschijnlijkheid geïnspireerd op het Engelse “piccalili” , die op hun beurt de mosterd zijn gaan halen bij de Indiërs. De Engelsen serveerden hun piccalili vaak bij stoofpotjes en bonen, maar aten het ook zo op hun boterham. Ook bij ons smaakt pickles heerlijk bij stoofpotjes van Genstse waterzooi tot stoofvlees. Het smaakt ook heerlijk op een broodje met rauw gehakt of gewoon bij de frietjes. Keuze genoeg dus!

Recept voor Belgische pickles met gefermenteerde groenten
Het basisrecept van de Belgische pickles is redelijk eenvoudig. Het start altijd met fijngesneden krokante groenten gemengd met mosterd en azijn, en afgekruid en gekleurd met kurkuma en curry. De groenten in kwestie zijn heel vaak bloemkool, zilveruitjes en augurken.
Hier presenteren we echter een net iets andere versie van het traditioneel recept. Het is ontstaan toen onze medeoprichter Sander in Duitsland woonde, en hij nog eens smachtte naar een lekker potje Belgische pickles. Omdat de lokale supermarkt hem niet kon verder helpen, besloot hij maar zijn eigen potje te maken. En omdat er steeds bokalen te stonden fermenteren verving hij de bloemkool en augurken in het zuur door gefermenteerde bloemkool en gefermenteerde augurken. Het lijkt een subtiel verschil maar wat een verschil in smaakbeleving.
Onze huischef Hanne Pluim goot het dan weer in een fantastisch recept

Belgische pickles met gefermenteerde groenten
Equipment
- 1 Fermentatie pot van 500 ml
Ingrediënten
- 1/2 Gefermenteerde bloemkool
- 200 gram Gefermenteerde augurken
- 100 gram Zilveruitjes
- 500 gram azijn
- 3 eetlepels mosterd
- 2 koffielepels kurkuma
- 1/2 koffielepel gemberpoeder
- 2 koffielepels curry
- 3 eetlepels maïzena
Instructies
- Kook de azijn en suiker. Blancheer de bloemkoolroosjes er 2 minuten in.
- Zeef de azijn voeg de mosterd, kurkuma, gemberpoeder en curry toe.
- Meng de maïzena met een beetje water. Giet het bij de azijn en laat het even koken.
- Doe de roosjes met de augurken en zilveruitjes samen in een bokaal en giet de hete saus erover.
- Sluit de pot af en laat ze afkoelen.

Geef een reactie