Look fermenteren is helemaal niet moeilijk. Gefermenteerde look is een echte smaakmaker die je kan gebruiken in eenders welk gerecht waar je look zou gebruiken. Het is trouwens één van de belangrijke smaakmaker in onze Kultured Kimchi!
Let wel op: het fermentatieproces verandert niet enkel de smaak, het versterkt het ook! Als een recept dus voorschrijft om 2 teentjes look te gebruiken, leert onze ervaring dat het verstandiger is om er dan maar 1 teentje van de gefermenteerde versie te gebruiken.
Heb je zin om dit recept te maken, maar zie je er tegenop om een hele bol look te pellen? Geen paniek! Online zijn er heel wat trucjes te vinden om dit proces te versnellen. Hier vind je een goed overzicht!

Gefermenteerde look
Look maar dan gefermenteerd. Dat is pas een smaakmaker!
Equipment
- 1 Klein fermentatie potje
Ingrediënten
- 1 bol look
- 1 zakje Kultured startercultuur
Instructies
- Pel de teentjes look. (Tip: leg de bol look in een lege kookpot, zet het deksel erop en schudden maar. De teentjes look komen vanzelf los!)
- Vul het potje met look
- Los de startercultuur op in een kleine hoeveelheid water (+/- 50 ml)
- Voeg de opgeloste startercultuur toe aan het potje
- Vul het potje met water
- Giet het water uit het potje in een mengkom maar zorg er voor dat de de look in het potje blijft. (TIP: Gebruik een elektrische weegschaal en tarreer eerst de mengkom, zo weet je exact hoeveel gram water je hebt toegevoegd en kan je in de volgende stap makkelijk berekenen hoeveel g zout je moet toevoegen)
- Los +/- 2,5% zout op in het water in de mengkom. In ons geval voegden we ongeveer 5 g zout toe
- Giet het opgeloste zoutwater terug in het potje
- Voeg het fermentatie gewicht toe
- Laat minstens 3 dagen fermenteren!
Geef een reactie