Zuurkool gemaakt van gefermenteerde rode kool met appel. Lekker en met onze startercultuur kan de fermentatie niet mis lopen!
Lees zeker eerst onze tips voor beginners voor je met dit recept aan de slag gaat.

Gefermenteerde rode kool met appel
Zuurkool met rode kool. Onze persoonlijke favoriet als het op zuurkool aankomt. Door een appeltje toe te voegen tijdens het fermentatieproces genereer je nog meer smaken en maak je deze zuurkool helemaal af. Zeker de moeite waard om eens te proberen!
Equipment
- 1 Kultured fermentatiepot
- 1 Glazen gewicht
Ingrediënten
- 0,5 rode kool
- 1 appel
- 22 gram zout
- 1 zakje Kultured startercultuur
Instructies
- Los de startercultuur op in ongeveer 100 ml lauw water en zet opzij.
- Snijd de rode kool fijn (met een mandoline) en snijd de appel in jullienne.
- Doe de gesneden kool en appel in een grote kom en voeg het zout toe.
- Kneed het zout door de kool gedurende ongeveer 10 minuten.
- Voeg het water met de startercultuur toe en kneed nog een keer kort.
- Verdeel de kool over de fermentatiepot en stamp goed aan. Voeg ook het overgebleven vocht toe, zodat de kool onder het vocht blijft.
- Leg het fermentatiegewicht op de kool en druk goed aan. Zorg dat de kool ongeveer 2 vingers dik onder de rand van de pot staat.
- Sluit de pot met de klemmen en zet het ergens veilig op kamertemperatuur. De pot mag in de keuken of living staan, maar vermijd direct zonlicht.
- Laat de kool 2 tot 5 dagen fermenteren. Langer mag ook, het hangt er vanaf hoe zuur je de kool wilt laten worden. Proef tussendoor om te checken hoe zuur de kool is.
- Verplaats de kool naar de koelkast als je de fermentatie stop wil zetten.
Een recept van Hanne Pluim (Pitmaster @bbq.timekulinair – Flemish champion culinary BBQ – Food expert @visitflanders).
Foto: Many Headed Studio
Geef een reactie