Lees zeker eerst onze tips voor beginners voor je met dit recept aan de slag gaat!
Kimchi is een Koreaanse zuurkoolvariant die diep genesteld zit in hun (eet)cultuur. Het is daar zó belangrijk dat Zuid-Koreaanse onderzoekscentra speciaal een kimchi hebben laten ontwikkelen die mee naar de ruimte kon worden gestuurd samen met de eerste Koreaanse ruimtereiziger. En naar verluidt gebruiken Zuid-Koreanen het woord kimchi zelfs wanneer ze op de foto gaan, als alternatief voor het Engelse “cheese”. Die kimchi moet dus toch wel echt de moeite zijn?
Kultured Kimchi
Toegegeven, een Koreaan zal de Kultured Kimchi variant misschien niet als echte Kimchi bestempelen. Maar het is wel een heerlijk lekkere versie die vrij simpel te maken is met ingrediënten die we gewoon hier in de supermarkt vinden. Dat is toch alvast een goede start om gefermenteerde groenten te ontdekken?
Equipment
- Blender (eventueel)
Ingrediënten
- 1 Chinese kool
- 1 witte rammenas
- 2 wortels
- 1 bos lente-ui
- 1 stuk gember
- 2 teentjes look
- 2 rode chilipepers
- 22 g zout
- 1 zakje Kultured startercultuur
Instructies
- Los de startercultuur op in ongeveer 100 ml lauw water en zet opzij.
- Snij de Chinese kool in de helft en vervolgens in repen van 1-2 cm dik. Breng de koolreepjes over naar een grote mengkom, voeg het zout toe en kneed het zout er al een eerste keer door om het vocht uit de kool te krijgen.
- Rasp de rammenas en voeg ze aan de mengkom toe.
- Rasp de wortels en voeg ze aan de mengkom toe.
- Snij de lente-uitjes in stukjes en voeg ook deze aan de mengkom toe.
- Nu gaan we eerst een chilipasta maken. Wij doen dit liefst met een kleine blender, maar je kan even goed alles met de hand zeer fijn snijden. Voeg de gepelde teentjes look toe aan de blender.
- Voeg de gepelde gember toe aan de blender. TIP: Gebruik een koffielepel om de gember te schillen. Het maakt het proces easy-peasy!
- Snij het steeltje van de chilipepers er uit, snij ze grof en voeg ook deze toe. Laat de pitjes zeker zitten want Kimchi mag best wel wat spicy zijn!Laat de blender zijn werk doen en voeg daarna de pasta toe aan de mengkom.
- Voeg de opgeloste startercultuur toe.
- Kneed alles nog eens goed door. Gebruik eventueel handschoenen om te vermijden dat de chilipepers in je ogen terecht komen. De bedoeling hier is om ook de wortels en rammenas wat vocht te laten vrijgeven.
- Breng de kimchi over in je Kultured fermentatiepot en druk alles stevig aan.
- Voeg het fermentatiegewicht toe
- Laat de kimchi 2-5 dagen fermenteren tussen de 20 á 25℃.
Notities
Tips
- Kimchi smaakt heerlijk bij eender welk Aziatisch-getint gerecht maar het past even goed gewoon op de groentetafel bij de BBQ. Eet het zo als bijgerecht, voeg het toe aan je rijst of bak jezelf een omelet, voeg de kimchi toe en vouw dubbel, ook heerlijk! Onze favoriet voor zij die iets avontuurlijker zijn in de keuken: Korean Crispy Chicken Bao Buns met kimchi.
- Er zijn ontelbaar veel varianten op kimchi. Velen daarvan bevatten zelfs vissaus! Voeg zelf een groentesoort toe naar wens, of experimenteer met verschillende kruidenmixen. Ook hier: pas wel op met de hoeveelheid kruiden want het fermentatieproces durft de smaak van de kruiden stevig te versterken.
Geef een reactie