Lees zeker eerst onze tips voor beginners voor je met dit recept aan de slag gaat!
Kultured Kraut (zuurkool)
Nog nooit gefermenteerd? Start dan met dit recept, ook al wil je liever iets anders fermenteren. Dit basisrecept helpt je om vertrouwen te kweken met de kooktechniek en veel andere recepten zijn een uitbreiding hierop. De eerste persoon die onze huisgemaakte zuurkool niet lekker vond, moeten we trouwens nog tegenkomen!
Ingrediënten
- 1 Witte kool ~ 1 kg
- 22 g zout
- 1 zakje Kultured startercultuur
Instructies
- Los de startercultuur op in ongeveer 100 ml lauw water en zet opzij.
- Verwijder de buitenste koolbladeren en snijd de kool in kwartjes. Pro-tip: Snijd de dikke stronk er zo uit, dat de bladeren nog aan elkaar blijven vast zitten.
- Snij de kool in repen van 1 – 2 cm dik. Heb je liever kleine fijnere stukjes? Haal dan je rasp boven of snij de kool in fijne reepjes. Wij houden wel van zuurkool met een bite maar de keuze ligt volledig bij jou!
- Verzamel de koolreepjes in een grote kom en voeg het zout toe.
- Time to get dirty: kneed de kool en het zout krachtig door. Heb je een koolstamper? Dan is dit hét moment om die boven te halen. Je doel is om zoveel mogelijk vocht uit de koolreepjes te krijgen zodat je straks je kool volledig onder water kan zetten met zijn eigen vocht. Hou dit proces zo’n 5 á 10 minuten vol, maar je hoeft ook zeker niet te overdrijven.
- Voeg de opgeloste startercultuur toe en kneed alles nog eens door.
- Breng de kool over in je Kultured fermentatiepot en druk alles stevig aan. Ook hier kan de stamper van pas komen.
- Voeg het fermentatiegewicht toe en druk alles nog eens stevig aan door het gewicht naar beneden te duwen. Het doel is om je pot zodanig te vullen dat de kool 2 á 2,5 vingerdiktes van de bovenkant verwijderd is terwijl het vocht 1 á 1,5 vingerdikte van de bovenrand zit. Voeg eventueel nog vocht toe vanuit de kom, of wat water van de kraan.
- Plaats de zuurkoolpot op een veilig plaatsje en laat 2-5 dagen fermenteren tussen de 20 á 25℃. Plaats hem daarna in de koelkast.
Notities
De witte kool kan je perfect vervangen door een rode kool.
Voeg kruiden toe aan de start van je fermentatie om je zuurkool te pimpen. Een klassieke kruidenmix bevat jeneverbes, peperbollen, mosterdzaad en laurier. Overdrijf niet met de hoeveelheden (in totaal maximaal een 25g aan kruiden), want het fermentatieproces gaat de smaken versterken.
Verse zuurkool is een heerlijk bijgerecht. Ideaal voor bij de barbecue, bij de kaasfondue, naast je croque-monsieur, tussen je belegd broodje, hamburger of hotdog (er zijn nog zekerheden in het leven!)
Reacties
Als je 1kg kool verwerkt, hoe groot moet de inhoud van de fermentatiepot dan zijn?
Beste Luc,
Wij gebruiken de 1L pot die meegeleverd wordt in onze Fermentation Boxes. Dus nemen ongeveer 1L voor 1kg.
Groeten,
Sander