Een barbecue hoeft niet per se te betekenen dat je vlees moet eten. In dit recept laten we zien hoe je met oesterzwammen en portobello’s een heerlijke vegetarische kebab kunt maken. Met de hulp van een goed uitgekozen kruidemix, creëer je een smaakvolle marinade die de paddenstoelen een unieke umami smaak geeft.
Serveer deze kebab in pitabroodjes met gefermenteerde groenten, yoghurt, koriander en granaatappel voor een complete en verrukkelijke maaltijd. Dit recept is een geweldige optie voor vegetariërs en voor iedereen die op zoek is naar een gezonde en smaakvolle barbecue-ervaring.
Vegetarische kebab
Barbecueën kan perfect zonder vlees. Zeker met oesterzwammen. Die zorgen voor een heerlijke umami smaak.De paddenstoelen marineerde ik met gerookt paprikapoeder, citroenzeste, zout, komijn, look, olijfolie… Daarna werden ze op het spit gerijgd en boven de hete vlammen gegrild.
Ingrediënten
Kebab
- 400 gram oesterzwammen
- 4 portobello's
- 1 rode ui
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel all spice
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 eetlepel Oriental rub BURN
- olijfolie
- 1 teentje look
- 0,5 citroen
Afwerking
- 200 gram Griekse yoghurt
- 1 handje koriander
- 8 gefermenteerde radijzen
- 2 gefermenteerde wortels
- zoet-zure rode ui
- 4 handjes spinazie
- 0,5 granaatappel
- 0,5 komkommer
- 4 eetlepels geroosterde amandalen
- 4 grote pitabroodjes
Instructies
Kebab marineren
- Meng de olijfolie met fijngesneden look, komijn, paprikapoeder en all spice. Rasp de citroen en voeg de zeste toe aan dit mengsel.
- Schil de ui, snijd ze in vier stukken en haal de verschillende lagen uit elkaar.
- Meng de ui en de paddenstoelen onder de marinade. Meng goed.
- Rijg de paddenstoelen en de ui aan het spit (of een spies).
- Kruid het met de barbecuerub.
Kebab aan het spit
- Verhit de barbecue tot 200°C en plaats het spit met de paddenstoelen boven de hete kolen.
- Laat het ongeveer 20 minuten grillen, terwijl het continue draait.
- Haal het spit van de barbecue en snijd de paddenstoelen eraf, zoals een echte kebab.
Koriander-yoghurt
- Meng de yoghurt met een scheutje olijfolie, sap van de citroen en fijngesneden koriander. Kruid met peper en zout.
Afwerken/dresseren
- Verwarm de pitabroodjes en leg ze op een bord.
- Snijd de radijzen in partjes, de wortel in schuifjes en de komkommer in julienne.
- Lepel wat yoghurt op het broodje en leg de spinazie er op. Schep er wat kebab op.
- Werk het broodje af met geferementeerde radijzen en wortels, granaatappelpitjes, komkommer, zoet-zure rode ui en geroosterde amandelen.
Notities
Smakelijk!
Uitgetest? Laat het dan weten @rookpluim_ op Instagram.
Op zoek naar de perfecte startercultuur? Check onze webshop
Dit recept is ook verschenen op de website van Hanne Pluim.
Geef een reactie